Antioksidantteja ja vitamiineja iholle

vadelmia ja manteleita sekä vaalenapunainen vartalovoide purkki

Terveellinen ruokavalio ja kaunis hyvinvoiva iho kulkevat käsikädessä.


Terveellinen ruoka on avain siihen että ihosi pysyy hyvässä kunnossa niin kuin vanha sananlaskukin sanoo: ”Kauneus tulee sisältä päin!” Syö kokonaisvaltaisesti ja anna ihosi nauttia terveellisistä ja säännöllisistä ruokailutottumuksista. Monipuolinen ruoka, tuoreet vihannekset, hedelmät ja marjat sekä kokojyväviljatuotteet, rasvainen kala, pähkinät, siemenet ovat kaikki hyvän ihonhoidon perusta. Lihan ja maitotuotteiden nauttimisessa kohtuus on tärkeää, muista että joskus myös iho ongelmien taustalla voi olla jokin sinulle sopimaton ruoka aina kuten esimerkiksi jotkin viljat tai maito. Opi kuuntelemaan kehoasi ja löydä juuri sinulle sopivat terveelliset raaka-aineet sekä ruokailu tottumukset ja näin myös ihosi kiittää. Terveellisen ruokavalion lisäksi on hyvä muistaa myös unen tärkeys kauneuden hoidossa, riittävä uni saa ihosi näyttämään terveemmältä ja hyvinvoivalta. Erityisen tärkeää iholle kuin koko elimistölle muutenkin on riittävä veden juonti! Vettä tulisi juoda päivittäin ainakin 1,5-2 litraa ja sitä enemmän mitä enemmän liikut. Vesi mm. puhdistaa, aktivoi aineenvaihduntaa ja lisää ihon elastisuutta.


Ihomme joutuu erilaisten hyökkäysten kohteeksi päivittäin! Ihonhoidosta puhuttaessa saatetaan välillä törmätä hassuihin termeihin kuten vapaat radikaalit, mutta mitä vapaat radikaalit oikeastaan ovat ja mitä ne tekevät meille?


Vapaita radikaaleja on kaikkialla ilmassa ja ne syntyy niin kehon sisäisten asioiden kuten stressin, huonon ruokavalion kuin lääkkeidenkin seurauksena sekä ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta kuten ilmansaasteiden, tupakansavun ja auringon UV-säteilystä. Kehomme taistelee jatkuvasti vapaita radikaaleja vastaan. Toisin sanottuna vapaat radikaalit ovat happipartikkeleita, joiden vapaa elektroni reagoi hyvin herkästi päästessään kontaktiin ihosolujen kanssa, ryöstäen niiltä itselleen puuttuvan elektronin ja tämä ryöstö saa aikaan iho solun vaurioitumisen. Ihon altistuessa liikaa vapaille radikaaleille näkyy se erilaisina ihovaurioina ja ihon ikääntymisenä kuten ryppyinä ja ihon veltostumisena. Vapaat radikaalit vaurioittavat solujen DNA:ta ja näin tuhoavat ihon kimmoisuudesta ja kiinteydestä huolehtivaa kollageenia ja elastiinia. Esimerkkinä hedelmän tummuminen, kyse on siis samasta hapettumisesta, joka tapahtuu esim. kuoritulle banaanille tai omenalle joka alkaa tummua oltuaan hetken alttiina huoneilmalle.

Miten suojautua näiltä vapailta radikaaleilta? Vastus on antioksidantit jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan! Mutta mitä nämä antioksidantit sitten oikein ovat ja mistä niitä saa?


Antioksidantit ovat yleisnimitys kosmetiikassakin käytetyille ainesosille, joilla on kyky taistella vapaita radikaaleja vastaan. Näitä antioksidantteja on runsaasti mm. hedelmissä ja marjoissa. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet oikein pursuavat iholle hyödyllisiä antioksidantteja jotka toimivat kuin marttyyreina uhraten itsensä vapaille radikaaleille, jotta iho saa olla huoletta ulkopuolisilta hyökkäyksiltä. Ne siis tuovat iholle suojaa ottamalla hyökkäyksen itse vastaan ihon sijasta. Kosmetiikan muodossa ihon pinnalle levitettävät antioksidantit auttavat tuomaan suojan ulkoisilta haittatekijöitä vastaan, kuten erillaisilta kaupunkiympäristön ilmansaasteilta. Antioksidantit suojaavat ihoa tehokkaasti ja samoin ne auttavat myös suojaamaan itse kosmetiikkatuottetta sen pilaantumiselta ja ylläpitää sekä edistää muiden aktiiviaineiden tehoja, mikä onkin yksi antioksidanttien suurimmista tehtävistä.

Paras tapa jolla iho hyötyy antioksidanteista ja vitamiineista on tankata niitä kahdella tapaa! Levitää suoraan iholle antioksidantti ja vitamiinipitoista luonnonkosmetiikkaa sekä tankata niitä myös sisältä päin eli muistaa syödä terveellisesti. Tässä MinNaturals vinkit kuinka saat säteilevä, kimmoisan, energisen ja hyvinvoivan ihon eri vitamiineilla ja antioksidanteilla.

Parhaat antioksidantit ja kauneusvitamiinit iholle:

Antioksidanttien ykkösluokkaa on C-vitamiini joka tuo sileyden iholle ja se sopii kaikille ihotyypeille, erityisen hyvä anti-age iholle sekä pigmenttiläiskille. C-vitamiini edistää ihon kollageeni tuotantoa ja kollageeni puolestaan on ihon rakennusaine, joka vaikuttaa ihon kimmoisuuteen. Kollageenin luonnollinen muodostuminen heikkenee viimeistään 30 ikävuoden jälkeen jonka merkkinä iho ohenee ja veltostuu. C-vitamiini on oikea valinta kun haluat tukea kudosten ja ihon kuntoa.


Vaikutukset: Suojaa soluja ja edistää kehon normaalia kollageenituotantoa. Kirkastaa ja tasoittaa ihon sävyä voi auttaa vaalentamaan pigmenttiläiskiä ja tasoittamaan arpia.


Mistä sitä saa: Marjoista, vihanneksista ja hedelmistä. Sitä on lisätty myös moniin kosmetiikkatuotteisiin, kuten voiteisiin ja seerumeihin. Meiltä tätä antioksidanttia löytyy mm. Natura Siberican C-Berrica kasvojenhoito linjantuotteista.

Toinen antioksidanttien kärkitaistelija on E-vitamiini joka on korjaava sekä kosteuttava, sopii kaikille ihotyypeille ja tuo apua erityisesti herkälle, kuivalle ja hilseilevälle sekä atooppiselle iholle. Ihosi kaipaa E-vitamiinia silloin kun se tuntuu stressaantuneelta ja epätasapainoiselta. Korjaava E-vitamiini vahvistaa ihon pinnan hydrolipidikalvoa ja neutraloi vapaita radikaaleja, jotka nopeuttavat ihon ikääntymistä. Tuoteselosteessa eli inci-luettelossa E-vitamiini esiintyy nimellä: tokoferoli.


Vaikutukset: Vähentää auringon aiheuttamaa punoitusta ja vahvistaa ihon vastustuskykyä. Lisäksi sillä on hoitava ja tulehduksia hillitsevä vaikutus.


Mistä sitä saa? Kokojyväviljasta, vehnäalkiosta, kasviöljyistä ja munankeltuaisesta. Sitä löytyy myös moniin ihonhoitotuotteisiin, kuten kosteusvoiteisiin lisättynä. Meiltä löydät E-vitamiinia monista eri tuotteista mm. Nacomi appelsiini vartalovoide body butterit ja Made in 7 heaven B&R linjan kasvojenhoito tuotteista.

A-vitamiini palauttaa iholle kirkkauden ja nuoruuden. Eniten A-vitamiinista hyötyy aikuinen anti-age ja ikääntyväiho sekä iho jossa on aknea tai pigmenttiläiskiä. A-vitamiini ja retinoli ovat ihon nuorentajien huippuluokkaa. Retinoli on erityisen pienimolekyylinen A-vitamiinin muoto, joka imeytyy ihon alempiin kerroksiin ja stimuloi soluja. Se nopeuttaa ihosolujen uudistumista, vahvistaen ja korjaten kollageenia ja elastiinia, jotka vastaavat ihon joustavuudesta ja kimmoisuudesta.

  
Vaikutukset: ylläpitää ihosolujen normaalia toimintaa ja auttaa limakalvoja ja ihoa pysymään terveenä ja se onkin yksi ihon suokkivitamiineista. A-vitamiini sopii erityisen hyvin ehkäisemään ja hoitamaan ikääntymisen merkkejä, sillä se kiinteyttää, uudistaa ja vahvistaa ihoa. A-vitamiini saa ihon näyttämään heleämmältä kuorivan vaikutuksen myötä se tehoaa erityisesti tukkeutuneisiin huokosiin ja luo kauniin hehkun iholle.


Mistä sitä saa: porkkanasta, maksasta, munankeltuaisesta ja voista. Parhaiten A-vitamiinin hyödyn iholle saa kuitenkin paikallisesti käytettynä. Siksi A-vitamiinia on lisätty moniin kosmetiikkatuotteisiin, kuten yövoiteisiin ja seerumeihin. Meiltä tätä löytyy mm. Evolvel lahjapakkausesta jossa on Retinol seerumi sekä retinol Gold naamiosta ja Natura Siberica – Taiga Siberica – Berry rejuvenation suihkugeelistä.Iholle tärkeitä B-vitamiineja ovat mm. Niasiini eli b3 vitamiini ja biotiini eli b7 vitamiini.


B3-Vitamiini on kosteuttava monitoimivitamiini ja se sopii epäpuhtaalle, ikääntyvälle sekä herkälle ja kuivalle iholle myös sopiva iholle jossa on aknea, ruusufinniä tai couperosaa. B3-vitamiini, raaka-ainenimeltään niasiiniamidi, on yksi tämän hetken trendikkäimmistä kosmetiikan ainesosista. Se on monivaikutteinen tehopakkaus, joka silottaa, pienentää huokosia ja hillitsee talin tuotantoa pitäen ihohuokoset puhtaampina, vahvistaa ihon suojakerrosta ja lisää kimmoisuutta ja tasoittaa hienoja juonteita sekä ryppyjä. Kosteuttava vitamiini lisää ihon omien rasvamolekyylien keramidien tuotantoa, mikä puolestaan vahvistaa ihon pintaa suojaavaa hydrolipidikalvoa ja auttaa sitä sitomaan kosteutta ja suojautumaan haitallisilta ja ärsyttäviltä aineilta. Ihosta tulee vastustuskykyisempi ulkoisia häiriötekijöitä vastaan eikä se kuivu yhtä helposti. B3-vitamiini sopiikin erityisen hyvin herkälle iholle. Kosmetiikkatuotteiden Inci-listalta eli ainesosaluettelosta löydät tämän raaka-aineen nimellä: niacinamide. Käytetään myös nikotiinihapon muodossa eli nimellä: niacin ja sen estereiden muodossa, nimellä: benzyl nicotinate tai myristyl nicotinate. Tätä tehoainetta löydät mm. Natura Siberican C-berrica Restoring kasvonaamiosta.

B7-vitamiini eli vahvistava biotiini on hiusten, kynsien ja ihon todellinen kauneusvitamiini. 
Se toimii elimistössä niin kutsuttuna koentsyymina, jonka tehtävänä on auttaa muita mineraaleja ja vitamiineja imeytymään ravinnosta. Biotiini auttaa elimistöä esimerkiksi valmistamaan proteiineista keratiinia, josta hiukset suurimmaksi osaksi koostuvat. Elimistö tarvitsee biotiinia pitääkseen hiukset vahvoina ja elinvoimaisina. Biotiini vaikuttaa myös ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. Inci-listalta löydät biotiinin nimellä: Biotinum.


Mistä sitä saa? Biotiinia saa mm. maksasta, munankeltuaisista, hiivasta, maapähkinöistä ja leseistä. Jos ruokavalio on yksipuolinen, biotiinia saa myös ravintolisänä markkinoilta löytyykin monenlaisia kauneus ja hiusvitamiini lisiä joissa tärkeässä roolissa on biotiini.

Vältä näitä ihoa vanhentavia tekijöitä:

  • liiallinen oleskelu auringossa ilman aurinkosuojaa
  • liian vähäinen uni
  • epäterveellinen ruokavalio
  • alkoholi, tupakka ja päihteet (kuivattavat ja vanhentavat ihoa)
  • liian vähäinen nesteen saanti

Suosi näitä ihon kuntoa edistäviä tekijöitä:

  • terveellinen ruokavalio
  • riittävästi unta
  • riittävä veden juonti
  • antioksidantti ja vitamiinipitoisen luonnonkosmetiikan suosiminen
  • muista kosteuttaa ihoa päivittäin

 

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00