Asiaa aurinkovoiteista!

nainen rannalla ja selkään piirretty aurinko aurinkovoiteella

Se niin ihana Suomen kesä on täällä! Muistathan siis suojata itsesi auringolta?

Nyt kun matkustelua ulkomaille ei ole päässyt tekemään piiiiiiiiiitkäään aikaan olen odottanut suomen kesää entistä enemmän! Haluankin jakaa seuraavaksi tietoutta aurinkovoiteista ja kertoa teille tietenkin minun omat suosikit mitkä löydät myös www.minnaturals.fi verkkokaupasta ja kesäkuun ajan kaikki MinNaturals verkkokaupan aurinkosuojan sisältävät tuotteet ovat tarjouksessa – 15 % joten nyt on hyvä mahis päivittää aurinkovoide varastot.


Käsittelen aurinkosuoja aihetta laajemmin ja kerron fysikaalisten eli luonnonkosmetiikassa käytettyjen UV-suodattimien sekä kemiallisten eli synteettisessä tai ns. normi kosmetiikassa käytettyjen UV-suodattimien eroista ja vaikutuksista kehoomme sekä ympäristöön. Jos et halua lukea koko juttua läpi ja haluat nyt jo suoraan MinNaturals verkkokaupan tuotesuosituksiin klikkaa tästä, mutta jos aihe yhtään kiinnostaa ja haluat tietää lisää suosittelen lukemaan!


Ihan ensin aloitetaan niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin auringon säteilystä ja mitä se oikeastaan on: valoa, infrapuna- eli lämpösäteitä sekä ultraviolettisäteitä, joita kutsutaan UV-säteiksi. Näitä säteitä on kolmenlaisia: UVB ja UVA-säteilyä sekä UVC-säteilyä joka on vaarallisinta mahdollista säteilyä, mutta se on niin lyhytaaltoista että se suodattuu pois jo otsonikerroksessa, eikä pääse maan pintaan asti. Aurinkotuotteet antavat siis suojaa näitä kahta UVB ja UVA-säteilyä vastaan.

 
UVB-säteily vilkastuttaa ihon melaniinin tuotantoa. Tämä säteily muuntaa ihon pigmentit ruskeaksi eli saa aikaan rusketusta. Säteily saa myös aikaan lämmön tunnun ja ihon punoittamaan sekä palamaan jos sille altistutaan liikaa. Melaniinisolujen liiallinen vilkastuminen eli ilman suojaa paljon auringossa oleskelu voi altistaa ihon paksuuntumiselle ja sitä myötä pigmenttiläiskien muodostumiselle. UVB-säteilyn hyviä puolia on että se auttaa ihoa muodostamaan D-vitamiinia, jo 15 minuuttia päivässä ilman aurinkovoidetta auringossa oleskelu riittää takaamaan vaaleaihoiselle D-vitamiinin saannin, mutta tämän pidempään oleskeluun auringossa on jo syytä suojautua hyvin. 

Entä sitten se UVA-säteily? 90 prosenttia UV-säteilystä on UVA-säteilyä ja se tunkeutuu syvemmälle ihoon aiheuttaen iholle ikääntymisen merkkejä kuten ryppyjä. UVA-säteily ei ole kuitenkaan niin voimakasta kuin UVB-säteily. UVA-säteet eivät tunnu eli ne eivät polta iholla. UVA-säteillä on oma osansa rusketukseen ja se auttaa ihossa olevaa melaniinia värjääntymään ruskeaksi. Nämä molemmat yllä mainitut säteet voivat aiheuttaa ihosyöpää, jos niille altistutaan liikaa. Siksi on tärkeä suojautua eri tavoin ja käyttää aurinkovoiteita, jotka suojaavat sekä UVA- että UVB-säteilyltä ja tiesithän myös että pilvisellä säällä altistut säteilylle samoin kuin talvihangillakin varsinkin kevät hangilla, myös veden äärellä on tärkeä suojautua säteilyltä. Auringonsäteet ovat yksi isoin ulkoinen ihoa vanhentava tekijä, joten jos haluat säilyttää ihollasi nuorekkuuden mahdollisimman pitkään niin muista suojata itsesi auringolta. Kosmetologina kuulen liian usein lauseen:” en mä käytä Suomessa mitään aurinkovoiteita” tai jopa että ”en oo koskaan käyttänyt aurinkovoiteita”, säteet ovat näkymättömät, mutta niiden aiheuttamat vaarat täysin todelliset ja pienellä vaivalla levittämällä voidetta iholle voit välttyä monelta pahalta ja samalla myös kosteuttaa ihoa, joten miksi ei?


Rusketumalla iho luontaisesti suojaa itseään haitalliselta UV-säteilyltä. Liiallinen UV-säteilylle altistuminen saa aikaan ihon palamisen ja silloin ihosolujen DNA voi vaurioitua ja ihossa alkaa muodostua vapaita happiradikaaleja, jotka tunkeutuvat soluseinämien läpi ja voivat tuhota solujen mitokondriot ja tällöin solu kuolee, joka taas aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista, sekä mahdollistaa erilaisten syöpien kehittymistä. On siis hyvä muistaa välttää liiallista auringolle altistumista.


SPF on lyhenne ja tarkoittaa suojakerrointa “Sun Protection Factor” ja se kertoo kuinka suuri suojauksen vahvuus on UVB-säteitä vastaan. SPF 30 esimerkiksi tarkoittaa, että voit olla auringossa 30 kertaa pidemmän ajan, kuin ilman aurinkosuoja tuotetta. EU:n lainsäädäntö on antanut määräyksen jonka mukaan aurinkovoiteissa UVA-suojan on oltava vähintään 1/3 ilmoitetusta UVB-suojasta.


Tiesitkö minkälainen ero on prosentteina eri aurinkosuoja kertoimien välillä on? alla näet listan:

SPF 20 = 95% suoja haitallisia auringon säteitä vastaan

SPF 30 = 97% suoja haitallisia auringon säteitä vastaan

SPF 50 = 98% suoja haitallisia auringon säteitä vastaan
Kun haluat suojautua auringolta suositellaan käytettäväksi vähintäänkin suojakerrointa 15 (SPF 15)


Fysikaalinen vai kemiallinen aurinkosuoja?


Fysikaalinen aurinkosuoja:

Luonnonkosmetiikassa käytetään aurinkosuojana fysikaalista aurinkosuojaa joka saadaan aikaiseksi joko sinkkioksidilla tai titaanioksidilla mitkä toimivat mineraalipohjaisina uv-suodattimina jotka muodostavat kalvon ihonpinnalle ja heijastavat auringonsäteet pois iholta peilin tavoin. Luonnonkosmetiikan fysikaalisessa aurinkosuojassa ei käytetä nano-kokoisia hiukkasia, jotka voisivat olla haitallisia. Fysikaalinen suoja on siis turvallinen sinulle sekä ympäristölle ja se alkaa myös suojata ihoa heti levittämisen jälkeen, kun kemiallisen aurinkosuojan tulee ehtiä imeytyä kunnolla ennen aurinkoon menemistä että se antaa luvatun suojan säteitä vastaan. Näillä luonnonkosmetiikan mineraalipohjaisilla uv-suodattimilla ei myöskään tehdä vaaraa ympäristölle, kuten koralleille ja muille vedeneläville.


Kemiallinen aurinkosuoja:

Tavallisissa synteettisissä aurinkovoiteessa käytetään usein kemiallista aurinkosuojaa, se ei heijasta valoa pois iholta, vaan se toimii imemällä säteet itseensä ja sen jälkeen hajottamalla ne, tarjoten näin suojan haitallisia säteitä vastaan. Kemialliset aurinkosuojat imeytyvät ihoon ja voivat sitä kautta kulkeutua syvemmällekin elimistöön ja onkin huomattu että aurinkovoiteiden kemikaalisekoitukset voivat aiheuttaa terveydelle mahdollisesti haitallisia hormonaalisia vaikutuksia ja syöpää, myös yksi ongelma on, että kun valonsäteiden heijastamisen sijaan ne hajoaa samalla muuttuen iholla lämmöksi ja tuottaen vapaita radikaaleja, jotka taas edes auttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä. Kemiallisten aurinkosuojien ympäristöhaitat ovat myös iso haaste ja on jo maita jotka ovat kokonaan kieltäneet kemmiallisten aurinkosuojien käytön, jotta herkät vesialueet ja vedenelävät eivät tuhoutuisi.


Miksi luonnonkosmetiikan fysikaalinen aurinkosuoja on perinteistä kemiallista parempi valinta?

 • kemiallisten aurinkorasvojen haitat ympäristölle ovat yksi iso syy miksi kannattaa suosia ennemmin luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita kuin kemiallisia. Kemialliset uv-suodattimet ovat mm. haitallisia mereneläville kuten koralleille sanotaan että jo yksi tippa oksibentsonia, jota käytetään usein kemiallisissa aurinkovoiteissa uv-suodattimena, vastaa 6,5 olympia uima-altaan vesimassaa, tuhoten korallit tämän suuruiselta alueelta. Korallit ovat yksi maapallomme ekosysteemin tärkeimpiä tukipilareita ja monet maat ovatkin haittavaikutuksien takia kieltäneet kemialliset aurinkosuojat kokonaan suojellakseen herkkää luontoa kuten: Australia, Hawaiji sekä Costa Rica ja Guatemala. Tiesitkö että vuosittain 25 000 tonnia aurinkosuojavoiteita/tuotteita päätyy meriin, aiheuttaen korallien vaalenemista ja niiden tuhoutumista
 • tuotteen imeytyminen ihoon on yksi asia mitä on myös syytä pohtia. Kemialliset aurinkosuojat imeytyvät ihoon ja voivat sitä kautta kulkeutua syvemmällekin elimistöön ja onkin tutkittu mitä aurinkovoiteiden kemikaalisekoitukset saavat aikaan terveydelle, mahdollisesti haitallisia hormonaalisia vaikutuksia aiheuttaen syöpää, näillä kemiallisilla uv-filtteriaineilla on pitkäaikaisia seurauksia joiden kaikista vaikutuksista ei vielä edes tiedetä tarpeeksi. Myöskään viranomaiset eivät suosittele alle 2-vuotiaille kemiallista aurinkosuojaa niiden haittavaikutuksien takia
 • fysikaaliset aurinkosuojat eivät niinkään imeydy ihoon vaan muodostavat valoa heijastavan kalvon ihon pinnalle, eivätkä luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet sisällä haitallisia nanopartikkeleita, koska nämä on todettu haitallisiksi vesistöille myös EU-lainsäädännössä määrätään, että jos nanopartikkeleita on käytetty tuotteessa niin niistä täytyy aina olla kosmetiikkapakkauksessa merkintä ”nano”
 • vältät mikromuovien pääsyn vesistöihin, koska niitä ei sallita luonnonkosmetiikassa samoin kuin luonnonkosmetiikan pakkauksissa suositaan kierrätettyjä materiaaleja.
 • Kemialliset UV-filtterit voivat myös niin kuin mikä tahansa kosmetiikka aiheuttaa allergisia reaktioita tai iho ärsytystä, mutta kemiallisissa aurinkosuoja tuotteissa on usein monen synteettisen aineen yhdistelmiä sisältäen säilöntäaineita, emulgaattoreita sekä synteettisiä rasvoja sekä silikoneja jotka altistaa ihon sekä ympäristön monelle helposti ärsyttävälle ja haitalliselle aineelle häiriten myös ihon omaa hyvää mikrobiomia.

Vaikuttavat aineet voivat vaihdella kemiallisissa aurinkosuojissa paljonkin. Tässä lista erilaisista synteettisistä uv-filttereistä joita EN suosittele iholle laittamaan:

 • benzophenone-3 (oxybenzone/oksibentsoni) huomattu aiheutavan eniten allergisia reaktioita aurinkosuojatuotteissa
 • ethylhexyl methoxycinnamate (Octinaxate/Oktyylimetoksisinnamaatti)
 • butyl methoxydibenzoylmethane (avobenzone/avobentsoni)
 • ehylexyl salicylate (Octisalate/Oktyylisalisylaatti)
 • octocrylene (octocrilene/Oktokryleeni) toisiksi eniten allergia tapauksia
 • homosalate (homosalaatti)
 • bis ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine (Bemotrizinol/Bemotrizinoli)
 • diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate-ethylhexyl triazon (Etyyliheksyylitriatsoni)

Ennemmin suosittelen luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita jotka sisältävät fysikaalisia uv-filtereitä joita ovat:

 • Zinc Oxide – Sinkkioksidi (CI 77947) tutkitusti turvallisin uv-suoja
 • Titanium Dioxide – Titaanidioksidi (CI 77891) käytetään myös paljon mineraalimeikeissä
 • huom. Sellaisia jotka eivät sisällä nanopartikkeleita (jos tuote sisältää nanopartikkeleita tulee se merkitä tuotteeseen sanalla ”nano”usein luonnonkosmetiikka tuotteissa korostetaan sitä että nano kokoa EI käytetä ja pakkauksessa on merkintä ”non-nano”

Nyt minun suosikki tuotteet millä suojaat itesi auringolta!


PARAS AURINKOSUOJA KOKO PERHEELLE!

kaksi aurinkosuoja tuotetta beigellä taustalla valkoisen korallin päällä

Biosolis aurinkotuotteet turvallisia sinulle sekä luonnolle tällä merkillä on lukusia eri sertifikaattija ja tuotteet ovat 100% luonnonkosmetiikkaa


Biosolis aurinkosuojasuihke SPF 30: Sertifioitu mineraalipohjainen aurinkovoide kosteuttaa ihoasi ja suojaa ihosi UVA/UVB säteiltä luonnosta saatujen ainesosien avulla turvallisesti. Monikäyttöinen aurinkovoide vartalolle ja kasvoille sopien mukaan niin urheiluun kuin rentoon rantapäivään ja se on turvallinen suoja auringonsäteitä vastaan säällä kuin säällä niin kesän vesileikkeihin kuin talvihangille! Tämä kevyt nopeasti imeytyvä ja kosteuttava aurinkovoide omaa hellävaraisen ja hypoallergisen koostumuksen joka sopii myös herkälle iholle sekä lapsille.

Aloe vera ja karanjaöljy tuovat auringosta rasittuneelle iholle rauhoitusta sekä kosteutusta. Lisäksi rapsiöljy sekä porkkananjuuriuute kosteuttavat ja edistävät ihosolujen uusiutumista.
Todistetusti tehokas & tuvallinen: Tehokas suoja aurinkoa vastaan! SPF 30 tieteellisesti todistettu antavan 97% suojan UVA & UVB säteitä vastaan ja lisäksi tämä tuote on veden kestävä. Mineraalinen UV-suoja joka saadaan titaani- ja sinkkioksidista joka ei sisällä nano hiukkasia eli on turvallinen käyttää iholle kuin myös ympäristöllekin sekä koko perheelle. 


PARAS AURINKOVOIDE KASVOILLE JA MEIKIN ALLE 


Biosolis SPF 30 Aurinkovoide kasvoille: Kasvoille suunniteltu versio on hyvin saman tyylinen kuin yllämainittukin tosin tämä tuote on pumppupullossa ja täyteläisempi koostumukseltaan verrattuna suihkutettavaan silti kevyt ja nopeasti imeytyvä ja sopiikin erinomaisesti myös meikin alle. Luonnollinen fysikaalinen mineraalipohjainen aurinkovoide on turvallinen valinta ihollesi sekä luonnolle! Biosoliksen tuotteet sopivat hyvin myös herkimmälle iholle sekä kaikille ihotyypeille.

Sertifioitu mineraalipohjainen aurinkovoide joka kosteuttaa ihoa sekä suojaa sitä UVA/UVB säteiltä luonnosta saatujen ainesosien avulla turvallisesti. Karanjaöljy ehkäisee ikääntymisen merkkejä ja yhdessä Aloe veran kanssa rauhoittaa sekä kosteuttaa ihoa tehden siitä silkkisen pehmeän. Tuotteen suojakerroin 30 perustuu sinkkioksidiin ja titaanidioksidiin, jotka antavat iholle fysikaalisen suojan heijastaen auringon haitalliset UVA-sekä UVB-säteet pois iholta.


Todistetusti tehokas & tuvallinen: Tehokas suoja aurinkoa vastaan! SPF 30 tieteellisesti todistettu antavan 97% suojan UVA & UVB säteitä vastaan ja se on veden kestävä. Mineraalinen UV-suoja joka saadaan sinkkioksidista mikä ei sisällä nano- hiukkasia ja se on tutkitusti turvallisin aurinkosuoja ihmiselle sekä herkillekin vesistöille, koralleille ja mereneläville.

HUOM. Muistathan että pitkä aikaisessa auringossa oleskelussa on hyvä muistaa lisätä aurinkovoidetta aina n. 1-2 tunnin välein sekä aina uinnin jälkeen.


madaran meikkivoide pullo ja harmaa ulkopakkaus

Skin Equal Madara paras meikkivoide aurinkosuojalla SPF 15!


PARAS MEIKKIVOIDE AURINKOSUOJALLA!

Madara merkin Skin Equal Soft Glow Foundation SPF15 meikkivoide antaa pehmeää hehkua sekä kuulautta jättäen kasvoille kevyen tunteen tuoden samalla sopivan peittoavuuden. 
Tämä ecocert sertifioitu nestemäinen luonnonkosmetiikka meikkivoide sulautuu ihoon täydellisesti ja on kuin toinen iho kasvoilla, ei siis jätä paksua ja raskasta tunnetta.
Meikkivoide joka sisältää kosteuttavaan aloe veraa ja hyaluronihappoa, antioksidanttirikasta mustikkaa sekä pionijuurta, C- ja E-vitamiineja sekä mineraalipohjaista UV-suodatinta antaen SPF 15 suojan. Se on 100% vegaaninen sekä erityisen ravitsevia, kosteuttava ja suojaava.


Tämä on ollut mun lemppari meikkivoide jo useamman vuoden ajan yhdistettynä madaran The Concealer Luminous Perfecting Concealer – Peitevoiteeseen saan luotua täydellisen peittoavuuden punaisuutta vastaan sekä kevyen raikkaan lookin.

VINKKI MINERAALIPOHJAISTEN AURINKOTUOTTEIDEN PUHDISTUKSEEN

Aurinkovoiteet ovat öljyliukoisia ja joskus fysikaalisten aurinkovoiteiden poistaminen voi tuntua haasteelliselta tai jos et ole varma onko iho varmasti puhdas aurinkotuotteista, niin tämän takia suosittelenkin tekemään niin kasvoille kuin vartalolle kaksoispuhdistusta, joka vie mukanaan aurinkovoidejäämät sekä tekee hyvää iholle. Koska tuotteet ovat öljyliukoisia ne tarvitsevat myös öljypohjaisen puhdistusaineen liuetakseen ja puhdistuakseen iholta paremmin.

Kasvoille paras tuote kaksoispuhidstukseen sekä meikin ja aurinkotuotteiden poistoon:

Made in 7 heaven – Recovery Cleansing Oil – Öljypuhdistusaine: Hiero tuotetta kasvoille pyörivin liikkein kevyesti noin 30 s. ajan. Lisää lämmintä vettä ja jatka hieromista kunnes tuote muuttuu maitomaiseksi emulsioksi. Huuhtele emulsio pois runsaalla vedellä. Lopputuloksena kaksoinpuhdistus ja puhdas sekä raikas iho. Tuote sopii myös herkkäihoisille. Tämä on minun aivan lemppari meikinpuhdistusaine jolla saa myös aurinkotuotteet kasvoilta hyvin pois!

Vinkki vartalon puhdistukseen aurinkosuoja tuotteista: Suosittelen tekemään suihkussa ensin öljypohjaisella kuorinta-aineella koko vartalolle kuorinnan ja sen jälkeen pesemään ihon tavalliseen tapaan suihkusaippualla ja näin saat aurinkotuotteet varmasti pois iholta sekä samalla kuorittua kuollutta ihosolukkoa pois. Kuorintaa olisi hyvä tehdä muutenkin 2-3 kertaa viikossa vartalolle ja kasvoille kerta viikkoon on riittävä.


Tässä mun vinkit auringolta suojautumiseen käy tutustumassa näihin ja verkkokaupan muihinkin ihaniin tuotteisiin tästä.

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00